ONZE COLLEGA'S EN HUN VERHAAL

Dit is Bas Van Heur, professor en specialist in urban studies. Ook een functie uitoefenen waarmee je het verschil kan maken?

 

 

 

 

 

 

 

 

“DE VUB IS EEN UNIVERSUM OP ZICH, WAAR JE JE PERFECT KAN ONTPLOOIEN”

Over hoe je met de juiste drijfveer en mindset het verschil kan maken.

HELEEN VAN SCHOONEVELD

Als communicatieverantwoordelijke studentenrekrutering bevindt Heleen van Schooneveld zich voortdurend in twee werelden: enerzijds blijft ze op de hoogte van wat leeft aan de universiteit, anderzijds houdt ze de vinger aan de pols van jongeren op zoek naar een nieuwe studierichting. Zo houdt ze beide – en zichzelf – in evenwicht.

Elk jaar opnieuw gaat de VUB op zoek naar duizenden nieuwe studenten. Hen overtuigen vergt flink wat marketing- en communicatie-inspanningen. Heleen maakt dan ook deel uit van een 24-koppig communicatieteam dat geregeld evenementen organiseert, campagnes opzet, websites bouwt, en aantrekkelijke brochures publiceert om de VUB in de verf zetten.

Ruimte voor groei

“De grootste uitdaging is om onze soms traditionele wereld correct te vertalen naar de snelle, dynamische jongerencultuur”, zegt Heleen. “Hoe kunnen we zaken die intern heel belangrijk zijn goed naar buiten brengen? En hoe kunnen we trends bij jongeren capteren en vertalen naar de universiteit? Dat vergt heel wat creativiteit.”

Voor Heleen is de universiteit een universum op zich, met eigen regels waar je creatief mee moet leren omspringen. “Maar naast die historisch gegroeide regels is er heel veel vrijheid. Je moet weten waar de ruimte zit, en op zoek gaan naar wat wél mogelijk is. Bovendien is het vaak beter om vergiffenis te vragen dan toestemming. Wie aanvoelt waar er ruimte zit, kan zich hier perfect ontplooien. Ikzelf ben bijvoorbeeld erg geïnteresseerd in presenteren voor grote groepen. Binnen mijn takenpakket kan ik dat soort verantwoordelijkheden perfect inpassen, en dus blijven groeien.”

Work hard, play hard

Die dynamiek is volgens Heleen direct gelinkt aan de locatie van VUB. “Kiezen voor de VUB is kiezen voor Brussel: een grote, internationale stad, waarin mensen met heel veel verschillende achtergronden samenkomen. Net als in mijn job is dat spanningsveld tussen verschillende werelden tegelijkertijd een uitdaging en een onuitputtelijke bron van creativiteit.”

Omgaan met spanning, dat vraagt uiteraard om ontlading. “De aanloop naar een evenement of een nakende publicatiedatum kan behoorlijk stressy zijn. We zijn wat een bende, maar laten geen gelegenheid onbenut om een feestje te bouwen, op de universiteit en daarbuiten.”

Ga terug naar het overzicht

Wil jij ook graag werken in een dynamische omgeving?

START BIJ DE VUB.