ONZE COLLEGA'S EN HUN VERHAAL

Dit is Bas Van Heur, professor en specialist in urban studies. Ook een functie uitoefenen waarmee je het verschil kan maken?

 

 

 

 

 

 

 

 

“EEN UNIEKE, CLOSE BAND MET MENSEN DOORHEEN DE HELE ORGANISATIE”

Over hoe de VUB haar studenten de kans biedt om er een professionele carrière uit te bouwen.

AUSHIM KOUMAR

Opgroeien in de buurt van een universiteit, daar later gaan studeren, er carrière maken, en uiteindelijk  medeoprichter te worden van een veelbelovende spin-off: het is niet iedereen gegeven. Van kindsbeen aan speelde de VUB een bepalende rol in het leven van Aushim Koumar, en dat zowel op persoonlijk als professioneel vlak.

Waarom heb je voor de VUB gekozen?

“Ik ben opgegroeid op een steenworp van de VUB. Als kind gingen we dan ook vaak wandelen en fietsen op de terreinen van de universiteit. De campus is ondertussen natuurlijk flink gemoderniseerd. Dat ik in de buurt van de VUB ben opgegroeid, speelde een belangrijke rol in mijn keuze om er te gaan studeren. Ik ben er de volgende elf jaar gebleven. Eerst drie jaar als bachelorstudent, daarna twee jaar Master, vervolgens vier jaar voor mijn doctoraatsonderzoek en ten slotte twee jaar als postdoc voor de oprichting van een VUB spin-off.

Wat maakt de VUB anders?

Het unieke aan de VUB is de close band die je als student en als collega ervaart met mensen doorheen de hele organisatie: van professoren en assistenten tot administratief bedienden. Die hechtheid is heel bepalend voor je ontwikkeling en draagt bij tot de unieke studie- en werksfeer.

Mijn promotoren Niels De Temmerman en Tine Tysmans, bijvoorbeeld, zijn altijd een enorme inspiratie geweest, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Ze leerden me alles over de vrijzinnige en humanistische waarden van de VUB; over het kritisch gebruik van het verstand, zonder vooroordelen of bijgeloof. Er was ook tijd voor ontspanning: van die periode herinner ik me bijvoorbeeld ook nog levendig de teambuilding-dagen.

Niels overtuigde me ook om mijn doctoraat te doen rond constructies op basis van schaartechnologie. Dat leidde uiteindelijk tot de oprichting van de VUB-spin-off Konligo, samen met Niels, Tine en een business developer, Baudouin Hubert. Ons doel is om onze kennis en ervaring in te zetten voor onder meer het creëren van efficiënte noodhulpoplossingen; volledig in lijn met het humanisme van de VUB dus.

De oprichting van Konligo betekent uiteraard dat ik minder tijd aan de VUB zelf zal doorbrengen. Toch hoop ik nog af en toe langs te kunnen gaan om ingenieursstudenten te wijzen op het verschil dat ze kunnen maken. De VUB is zo’n belangrijk onderdeel van mijn leven; die band wil ik zeker behouden.”

Ga terug naar het overzicht

Wil jij deel uitmaken van de unieke en verbonden VUB-community?

WORD ONZE COLLEGA.